Heb je een blog en vind je het leuk om posts te schrijven? Dan wil je waarschijnlijk dat mensen jouw berichten lezen. Jij steekt immers tijd en moeite in het schrijven van content. Wistje dat een blog een geweldig hulpmiddel is om meer mensen naarjo uw website te krijgen? Door de inhoud te optimaliseren voor zoekmachines, zie je een toename van websitebezoekers. Maar hoe optimaliseer je jouw blogposts?
Voordat we diep ingaan op het hoe en waarom, laten we eerst kijken naar het wat. Het optimaliseren van content voor zoekmachines staat ook wel bekend als SEO: Search Engine Optimization. Maar wat betekent het? Het korte antwoord: Je zorgt ervoor dat jouw post over een bepaald onderwerp hoog in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google komt. Het lange antwoord: Jij doet zoekwoordenonderzoek, je hebt een gebruiksvriendelijke sitestructuur, de sitesnelheid is snel en de kwaliteit van jouw content is goed. Laten we nu eens kijken waarom je de inhoud zou moeten optimaliseren.
Simpel gezegd: jij wil dat mensen de inhoud lezen die jij schrijft! De kans is groot dat je schrijft over onderwerpen waar je een passie voor hebt. En jouw enthousiasme wil delen met anderen. Maar als de inhoud niet hoog in de zoekresultaten staat, kunnen mensen deze niet vinden. Dat is jammer! Wist je dat 60% van de mensen op één van de eerste drie links van de zoekresultaten klikt? De meeste mensen kijken zelfs nooit naar de resultaten op pagina twee. Als jij jouw inhoud optimaliseert en het beste resultaat behaalt, zullen meer mensen jouw unieke berichten lezen.
Goed nieuws: dat hoeft niet! Hoewel het altijd goed is om relevante en leesbare content te schrijven, hoeft niet alles geoptimaliseerd te worden voor zoekmachines. Je wil tenslotte geen zoekmachines vermaken met jouw blog. Ze kopen jouw producten niet of abonneren zich niet op de nieuwsbrief. Maar jouw publiek wel. Daarom moeten de mensen die jouw website bezoeken altijd prioriteit hebben.
Bovendien komt niet iedereen via Google op jouw website terecht. Mensen kunnen een website vinden via sociale media, visitekaartjes of gewoon via mond-tot-mondreclame. Als je bijvoorbeeld een trouwe Instagram-aanhanger hebt, kun je vragen wat ze graag zouden willen zien op jouw website. Ook al scoort het onderwerp misschien niet hoog in Google, als jouw sociale media-publiek jouw blog nog steeds leest, doe je het prima!
Het belangrijkste is dat jouw publiek de belangrijkste focus moet zijn. Google wil dat zijn gebruikers genieten van de websites die ze bezoeken. Zorg ervoor dat jij je op de eindgebruiker concentreert en niet alleen probeert Google te plezieren.
Er zijn talloze manieren om een website te optimaliseren. In deze blog zoomen we in op de onderwerpen die specifiek zijn voor het schrijven van inhoud: het gebruik van een goede trefwoorden en het schrijven van hoogwaardige inhoud. Als je meer wil weten over de sitestructuur of sitesnelheid, dan hebben we daar ook berichten over geschreven! Bekijk ze dan zeker op onze blog.
Voor elk denkbaar onderwerp is er een publiek. Maar hoe bereik je de mensen die net zo gepassioneerd zijn over de content als jij? Door te onderzoeken welke zinnen ze gebruiken als ze op zoek zijn naar een specifiek onderwerp. Deze zinnen worden ook wel trefwoorden of sleutelzin genoemd. Als je inhoud schrijft voor een specifieke sleutelzin, neemt de kans toe dat je hoger in het zoekresultaat komt. Helaas worden populaire zoekwoorden zoals kledingwinkel of videogames vaak gebruikt door grote bedrijven. Deze bedrijven schreven heel veel specifieke inhoud die gericht zijn op deze trefwoorden. Daarom moet je proberen een trefwoord of sleutelzin te vinden dat niet veel concurrentie heeft.
Wil je meer weten over zoekwoorden, bijvoorbeeld hoe je de juiste vindt? Lees dan onze eenvoudige handleiding voor zoekwoordenonderzoek!
Het optimaliseren van content is niet zomaar een kwestie van het juiste trefwoord kiezen en deze zo veel mogelijk in de tekst gebruiken. Onthoud: je schrijft voor je eigen publiek. Concentreer je op het schrijven van inhoud waar ze dol op zullen zijn. Dit betekent ook dat je leesbare content gaat schrijven. Als jouw publiek jong is, kun je overwegen om korte zinnen en gemakkelijke woorden te gebruiken. Als jouw publiek echter voornamelijk professoren zijn, mag je moeilijkere woorden gebruiken. Maar overdrijf het niet! Houd er rekening mee dat het belangrijk is om een leesbare tekst te schrijven. Als mensen een geweldige leeservaring hebben, is de kans groter dat ze terugkeren naar jouw website. Of nog beter: vertellen ze het aan hun vrienden!
Leesbare teksten schrijven is echter meer dan de taal aanpassen aan jouw publiek. Mensen willen snel de informatie vinden die ze zoeken. Ze scannen meestal een tekst en lezen alleen de tussenkopjes en de eerste paar zinnen van een alinea. Als ze een lange en moeilijke tekst zonder kopteksten moeten lezen, zullen ze hoogstwaarschijnlijk sneller opgeven en jouw website verlaten. Daarom loont het om jouw tekst leesbaar te maken.
De kans is groot dat niet iedereen in jouw publiek valide is. Veel mensen hebben visuele beperkingen zoals kleurenblindheid, en dyslexie is ook een veelvoorkomende handicap. Door een website voor hen leesbaarder te maken, ben je niet alleen erg vriendelijk, maar zal Google jou ook aardiger vinden! Tegenwoordig richt Google zich meer op hoe toegankelijk websites zijn.
Er is veel besproken in deze blog. Maar het komt er allemaal op neer: jij schrijft graag blogposts en je wil dat mensen ze lezen. Door jouw inhoud te optimaliseren voor zoekmachines, zal de site hoger scoren en zullen meer mensen jouw inhoud vinden. Bovendien verbetert het verbeteren van de leesbaarheid van de berichten ook de ervaring van jouw publiek. Ze zullen de inhoud met plezier lezen en zullen eerder terugkeren. Dat klinkt geweldig, toch?
De Yoast SEO-plug-in, is een handige tool om pagina’s te optimaliseren voor zoekmachines. Wanneer je het focuszoekwoord voor een blog invult, scant de plug-in jouw tekst en vertelt of je het trefwoord genoeg of te vaak hebt gebruikt. Bovendien controleert het of je het hebt gebruikt in je koppen, titel, afbeeldingen, metabeschrijving en subkoppen!
De Yoast SEO-plug-in laat je ook de Google-preview van je blog zien. Dat is handig, want het geeft jou een idee van hoe jouw site in de zoekresultaten zal verschijnen. En vergeet de leesbaarheid niet! Het helpt leesbare inhoud te schrijven waar het publiek dol op zal zijn. En het is beschikbaar in meerdere talen.
Wil je beter gevonden worden in Google? Neem contact met ons op!