Webshop SEO optimalisatie – De basis

6 september 2019

Een productpagina op een e-commerce-site of online winkel is ook een pagina, dus alle SEO-elementen die er toe doen voor uw inhoudspagina's, geldt ook voor productpagina's. Hieronder leg ik in het kort de basisprincipes uit van webshop SEO optimalisatie.

De basisprincipes van productpagina SEO

Wat bij het toevoegen van producten aan een webshop veelal wordt vergeten zijn 5 stappen die de basis vormen van een webshop SEO optimalisatie. Omdat het in veel gevallen om veel producten gaat, vindt men het te veel werk en moeite om zoekmachine optimalisatie toe te passen.

webshop SEO optimalisatie

Goede passende productnaam

Zorg ervoor dat er een goede, passende titel toegevoegd wordt die gericht is op de productnaam. En indien het van toepassing is voeg dan tevens een fabrikantnaam toe. Als uw product bijvoorbeeld een klein onderdeel is van een grotere machine (schroef, buis), neem dan ook de SKU (stock keeping unit) op. Een SKU wordt meestal aangeduid met een unieke code. U moet niet vergeten dat men veel zoekt op productcodes (SKU) om het juiste onderdeel te kunnen achterhalen. Dit is een klein onderdeel bij een passende productnaam die ik meegenomen heb in de basisprincipes van productpagina SEO.

Unieke productbeschrijving

Ik raad u aan een unieke beschrijving van het product toe te passen. Wellicht heeft u een complete productbeschrijving van uw leverancier ontvangen en bedenkt u vooraf om deze beschrijving over te nemen. Dat is lekker makkelijk, maar het is niet verstandig om de beschrijving van die fabrikant hiervoor te gebruiken. U moet niet vergeten dat die beschrijving namelijk op honderden websites worden gebruikt. Dit wordt dan gezien als dubbele inhoud (gekopieerde inhoud) wat een negatief effect kan hebben op de kwaliteit van de productpagina. Als al uw inhoud (inhoudspagina’s, categoriepagina’s, blog) uniek is en de inhoud die op duizenden productpagina’s wordt gebruikt is gekopieerd, dan is het grootste deel van uw website dus niet uniek. Dit moet u zeker niet te licht opvatten. Deze stap is een hele belangrijke stap binnen de webshop SEO optimalisatie.

Uitnodigende metabeschrijving

Zou het niet heel prettig zijn om zelf te kunnen bepalen hoe uw website pagina’s in de zoekmachine getoond worden? Bovendien kan ik mijn focus trefwoorden hierin zetten. Voeg daarom een unieke uitnodigende metabeschrijving toe. Gewoonlijk bevat een productpagina ook veel algemene informatie, variërend van afmetingen tot servicevoorwaarden. Om te voorkomen dat Google die niet-gerelateerde tekst in een metabeschrijving gebruikt, zult u een metabeschrijving moeten toevoegen aan uw productpagina’s. Dit is zelfs nog belangrijker dan bij inhoudspagina’s. Omdat Google zelf relevante informatie haalt uit het verhaal omschreven in de inhoudspagina’s. In heel veel gevallen worden metabeschrijvingen overgenomen van vergelijkbare productpagina’s, maar alleen de productbeschrijving is dan gewijzigd. Dat is prima om mee te beginnen, maar grotendeels is de omschrijving gelijkwaardig. En is de meta omschrijving daarom niet uniek.

Kies voor een eenvoudige URL

Het is aan te raden om voor een goede, gemakkelijk te onthouden URL te kiezen voor uw productpagina’s. En maak ze daarom niet te lang. Deze pagina URL zou bijvoorbeeld de focus trefwoorden waarop u de productpagina gevonden wenst te hebben kunnen bevatten, zoals een product- of paginatitel.

Afbeelding optimalisatie

Voeg bovendien goed geoptimaliseerde afbeeldingen van hoge kwaliteit met de juiste ALT-tekst toe. Neem de productnaam op in ten minste de hoofdproductafbeelding. Dit helpt u om beter te presteren bij visueel zoeken. Vergeet ook geen video toe te voegen – indien dit van toepassing is.

Tenslotte raad ik aan te kiezen voor een goede website bouwer die weet waar die het over heeft en die het gedrag van een winkelier kent. De uitstraling heeft overigens niets te maken met vindbaarheid, maar zorgt er wel voor vertrouwen en duidelijkheid. Niets is namelijk vervelender dan dat een website bezoeker komt te zwerven op een website. Bovendien zijn die mensen zo weer vertrokken. Een website bouwer bepaalt de structuur van de website. Zo houdt u het overzicht, maar de bezoeker uiteindelijk ook.

Voorbeeld van webshop SEO optimalisatie, waarbij de 5 regels zijn toegepast.

voorbeeld van webshop SEO optimalisatie

Bij het bovenstaande voorbeeld is gezocht op Mapelec.

De basis voor de webshop SEO optimalisatie:

  • Zorg voor een goede en passende titel;
  • Voeg een unieke productbeschrijving toe;
  • Voeg een unieke uitnodigende metabeschrijving toe;
  • Kies voor een gemakkelijke te onthouden URL;
  • Zorg ervoor dat afbeeldingen geoptimaliseerd door toevoeging van ALT-tekst;
  • Kies de juiste website bouwer met verstand van zaken.

Is de basis voor de webshop SEO optimalisatie in orde, dan kunt u nog een stapje verder gaan en de webshop of website technisch optimaliseren.

Terug naar overzicht