Wat is een redirect?

12 februari 2021

Elke pagina op internet heeft een adres, een URL, wat staat voor ‘Uniform Resource Locator’. Soms wordt inhoud van de ene URL naar een andere URL verplaatst. Dat is wanneer u een Redirect (omleiding) nodig heeft. Een redirect zorgt ervoor dat een browser automatisch van de ene URL naar de andere gaat.

Een redirect kan naar een andere URL verwijzen: hij hoeft niet naar dezelfde website te verwijzen. Omleidingen naar een ander domein worden soms omleidingen tussen domeinen genoemd.

Welke soorten redirects zijn er?

Er zijn verschillende manieren om een ​​browseromleiding te maken. Omleidingen kunnen worden onderverdeeld in twee klassen: redirects aan de serverzijde en redirects aan de clientzijde. Elk van deze kan vervolgens worden onderverdeeld in verschillende typen.

Wat is een redirect

1) Redirect aan de serverzijde
Omleidingen aan de serverzijde worden rechtstreeks op de server uitgevoerd en resulteren in het verzenden van een klein beetje inhoud naar de browser, in zogenaamde HTTP-statusheaders. De browsers weten dan waar ze heen moeten en zullen direct naar de juiste pagina verwijzen. Deze HTTP-headers hebben een code voor het type redirects aan de serverzijde en een nieuwe locatie waar de browser u naartoe moet leiden. De codes variëren van 301 – 308.

Browsers zullen een 301-redirect in het cachegeheugen opslaan en deze de volgende keer onmiddellijk opnieuw uitvoeren zonder de oorspronkelijke URL opnieuw te hoeven ophalen, totdat de cache is gewist. Dit is bijvoorbeeld het geval bij omleidingen op basis van taal of geolocatie. Browsers zullen een 302-omleiding niet in het cachegeheugen opslaan, dus de server krijgt telkens een verzoek om de originele URL. Zoekmachines volgen de omleiding, maar behouden de oude URL in hun index. Omdat te veel systemen standaard een 302 gebruiken in plaats van een 301, hebben zoekmachines de neiging om reeds lang bestaande 302’s zoals 301’s op veel manieren te behandelen. Browsers zullen nooit 307 omleidingen cachen. Zoekmachines volgen mogelijk niet altijd 307 omleidingen, aangezien deze als tijdelijk worden beschouwd.

2) Redirect aan de clientzijde
Een omleiding aan de clientzijde is het resultaat van een code die in de browser wordt uitgevoerd en vervolgens de ‘client’, de browser, omleidt naar een andere URL. Om die code te kunnen uitvoeren, moet deze eerst naar de browser worden gestuurd en daarom is dit altijd een langzamere oplossing. Voorkom zoveel mogelijk omleidingen aan de clientzijde.

Er zijn twee soorten client-side omleidingen: de zogenaamde meta-refresh, die de pagina vernieuwt naar een andere URL na een bepaalde periode, of een JavaScript-omleiding, die de URL van het venster verandert nadat die code is uitgevoerd. De SEO-impact van beide typen client-side omleidingen is moeilijk te kwantificeren, maar meestal is het niet zo betrouwbaar als server-side omleidingen.

Welke type redirects zijn er?

301 redirect

301 redirect

De 301 redirect is een van de meest voorkomende omleidingen die u moet gebruiken als u een verwijderde of verplaatste pagina permanent wilt omleiden, of als u iets in uw permalink-structuur heeft gewijzigd. Deze code vertelt robots van zoekmachines dat de betreffende pagina niet meer beschikbaar is op deze locatie en dat deze niet meer geïndexeerd mag worden. Als u een omleiding niet correct instelt, is de kans groot dat uw bezoekers – en crawlbots – 404-foutmeldingen te zien krijgen – en dat is niet iets wat u wilt.

404 page not found

Aangezien een 301 bezoekers permanent van de oude URL naar een nieuwe leidt, moet u deze alleen gebruiken als u zeker weet dat u de oude URL nooit meer zult gebruiken. Als u de URL opnieuw wilt gebruiken, heeft u in plaats daarvan een tijdelijke omleiding nodig. Een 301 geeft alle linkwaarde die een verwijderde URL in de loop der jaren heeft verzameld door aan de nieuwe URL, zodat de nieuwe URL waarde krijgt of behoudt.

302 redirect
Een 302 is een tamelijk dubbelzinnige redirect en wordt vaak als tijdelijke omleiding gebruikt. De code betekent dat de gevraagde inhoud is gevonden, maar dat deze op een andere locatie staat. Het zegt niet waarom. Als u bezoekers naar een alternatieve pagina wilt sturen wanneer u deze specifieke pagina bezoekt, en u wilt de URL in de toekomst opnieuw gebruiken, gebruik dan een 302. Aangezien dit een tijdelijke omleiding is, verwacht Google dat er later iets terugkomt. Als u de 302 voor een lange periode verlaat, zal Google deze gaan behandelen als een 301 en de waarde van die link doorgeven.

307 redirect
302’s worden vaak gebruikt om tijdelijke omleidingen te maken, maar met de komst van HTTP 1.1 heeft 307 het vervangen als een geldige tijdelijke omleiding. Hoewel een 302 een beetje vaag is, geeft een 307 precies aan dat de gevraagde URL naar een tijdelijke locatie is verplaatst en over een tijdje terug zal zijn. Aangezien dit verzoek in de toekomst kan veranderen, moet het verzoek worden gedaan met de oorspronkelijke URL. Gebruik deze omleiding als u zeker weet dat de verplaatsing tijdelijk is en u de oorspronkelijke URL later nog nodig heeft.

308 redirect
Een 308 wordt zelden gebruikt en betekent “volg deze omleiding en ga nooit meer naar de oude URL”. Browsers zullen 308 omleidingen hard cachen.

Wanneer moet u een omleiding maken?

U moet omleidingen maken als:

  • U gaat uw website veranderen en verandert daardoor URL’s.
  • U hebt een pagina verwijderd en er is vergelijkbare inhoud elders beschikbaar.
  • U voegt de inhoud van meerdere pagina’s samen tot één pagina.
Terug naar overzicht