Zoekwoord kannibalisatie beschadigt Google ranking

3 september 2018

Wanneer u veel inhoud op uw website pagina's publiceert, zult u op een dag merken dat u met uzelf concurreert in de zoekresultaten. U kunt verschillende artikelen hebben die allemaal op dezelfde sleutelzin zijn gericht. Dit wordt zoekwoord kannibalisatie genoemd en dit kan uw ranking in de Google zoekmachine beschadigen.

Elke website zal dit van tijd tot tijd tegenkomen en het is iets wat u zeker in de gaten moet houden. Regelmatig analyseren van de website inhoud en ranglijsten zal u helpen om deze problemen te vinden en te corrigeren. Plan een paar uur per maand om uw website inhoud op te schonen.

Wat is zoekwoord kannibalisatie?

Als u uw artikelen optimaliseert voor vergelijkbare termen, kunt u last hebben van kannibalisatie van zoekwoorden: u verspeelt dan uw eigen kansen op een hoge ranking in Google. Google toont slechts 1 of 2 resultaten van hetzelfde domein in de zoekresultaten voor een specifieke zoekopdracht. Als u een domein met een hoge autoriteit bent, kunt u misschien wegkomen met 3 resultaten.

Waarom is zoekwoord kannibalisme slecht voor SEO?

Als u uw eigen zoekwoorden kannibaliseert, concurreert u met uzelf om te worden gerangschikt op Google. Stel dat u twee berichten over hetzelfde onderwerp heeft. In dat geval kan Google niet bepalen welk artikel het hoogst gerankt moet worden voor een bepaalde zoekopdracht. Als gevolg daarvan zullen ze waarschijnlijk beide lager gerankt worden.

Ik gebruik Yoast SEO voor WordPress. Deze tool geeft heel duidelijk een analyse weer. Door middel van een rode stip wordt aangegeven wanneer er een post geoptimaliseerd wordt voor een focuszoekwoord dat eerder is gebruikt.

Maar zoekwoord kannibalisme kan ook optreden als u posts optimaliseert voor focuszoekwoorden die niet precies, maar bijna hetzelfde zijn. Het is dus van belang om vooraf goed na te denken over welke berichten worden gepost en welke juist niet. Immer wilt u toch ook dat de belangrijkste berichten hoog in Google worden gerankt?

Hoe kunnen we zoekwoord kannibalisme van zoekwoorden herkennen?

Controleren of uw site lijdt aan zoekwoord kannibalisme is vrij eenvoudig. U moet op uw site zoeken naar een specifiek zoekwoord waarvan u vermoedt dat het meerdere resultaten oplevert. In mijn geval zal ik in google site:krachtinternetmarketing.nl wordpress website laten maken in de zoekmachine raadplegen. De onderstaande resultaten zijn de artikelen waarvan ik vermoedde dat ze last hadden van kannibalisatie.

zoekwoord kannibalisme

Het Googlen van ‘site: domein.com’ zoekwoord ‘geeft u een eenvoudig antwoord op de vraag of u kannibalisatie van zoekwoorden heeft.

Los zoekwoord kannibalisatie op met interne koppeling

U kunt Google helpen erachter te komen welk artikel het belangrijkst is, door een fatsoenlijke interne koppelingsstructuur op te zetten. U moet linken van berichten die minder belangrijk zijn, naar berichten die het belangrijkst voor u zijn. Op die manier kan Google achterhalen (door links te volgen) welke u het populairst wilt zien in de zoekmachines.

Uw interne koppelingsstructuur kan een deel van uw zoekwoordproblemen met kannibalisme oplossen. U moet nadenken over welk artikel voor u het belangrijkst is en leg een link van de minder belangrijke artikelen naar uw belangrijkste artikel.

Los zoekwoordkannibalisme op door artikelen te combineren

In veel gevallen is het combineren van artikelen de beste manier om het probleem van kannibalisatie met zoekwoorden op te lossen. Zoek de artikelen op die gericht zijn op vergelijkbare zoekopdrachten. Als twee artikelen hetzelfde publiek aantrekken en in feite hetzelfde verhaal vertellen, moet u ze combineren. Herschrijf de twee berichten in een sterk artikel. Dat helpt echt bij het rangschikken (Google houdt van lange en goed geschreven inhoud) en lost het zoekwoord kannibalisatieprobleem op. Dat is precies wat ik zou moeten doen met mijn drie berichten over WordPress website laten maken. Uiteindelijk zal u een van de twee artikelen verwijderen en de andere aanpassen. Let op: druk niet alleen op de delete-knop, maar zorg er altijd voor dat u de post die u verwijdert omleidt door middel van een redirect.

Kannibalisme op trefwoord zal van invloed zijn op groeiende websites

Als uw site groter wordt, neemt uw kans toe om zoekwoord kannibalisme op uw eigen website. U schrijft over uw favoriete onderwerpen en zonder het te weten, worden artikelen geschreven die nogal op elkaar lijken. Ook gebeurd mij dat zo nu en dan. Af en toe moet u de zoekwoorden controleren die u het hoogst wilt ranken in de zoekmachine. Zorg ervoor dat u controleert of u kannibalisme bij zoekwoorden heeft. U zult waarschijnlijk een aantal wijzigingen in uw sitestructuur moeten aanbrengen of zo nu en dan een aantal artikelen moeten herschrijven.

Meer weten?

Ik help u graag bij de zoekmachine optimalisatie van uw website pagina’s.

Terug naar overzicht